Menu Sluiten

Zwanger op vakantie

Zwanger op vakantie

Op vakantie gaan terwijl je in verwacht bent is onzekerder dan normaal. Vragen die het misschien bij je oproept zijn: wat als ik eerder beval? Mag ik nog wel vliegen? Welke landen kan ik veilig naar toe?

Al met al is er geen reden om je zorgen te maken om zwanger op vakantie te gaan! Wel zijn er een aantal dingen waar je goed op moet leggen.

Voorbereid op reis

Zorg er altijd voor dat je altijd goed voorbereid bent. Overleg met je verloskundige en reisagent of het nog wel verstandig is om te gaan. Wanneer je binnen Europa blijft is er over het algemeen geen reden tot zorg. Ga je naar de tropen? Houd dan rekening met andere, mogelijke, ziektes, minder goede hygiene of een andere standaard van medische verzorging. Bespreek dit dan ook altijd met je verloskundige!

Waar zijn de risico’s van zwanger op vakantie?

  • Ziek worden: in sommige gebieden komen virussen voor die ziektes overbrengen zoals Dengue, Malaria en Zika. Check https://www.lcr.nl/ voor je je vakantie boekt en check het bij je verloskundige!
  • Te vroeg bevallen: het kan natuurlijk zo zijn dat je eerder bevalt dan de 38 of 40 weken. Daarom is het aan te raden in je tweede trimester op babymoon te gaan. In een zeldzaam geval kan het dan nog steeds gebeuren, maar dit risico is heel klein.

Tot wanneer mag je zwanger vliegen?

Over het algemeen kan dit tot 36 weken. Wanneer je in verwachting bent van een meerling ligt deze grens anders. Dan mag je niet meer vliegen vanaf 34 weken (over het algemeen). Check bij je carrier wat de huidige regels zijn!

Welke landen zijn veilig om naar toe te reizen als je zwanger bent?

Heel veel! Je moet alleen rekening houden met de hygiene standaard van het land en ziektes. Zo wordt afgeraden om naar landen af te reizen waar (veel) muggen voorkomen die o.a. het ZIKA virus kunnen overdragen.

Europa is veelal een veilige bestemming. Zuid-Afrika en Curacao kunnen ook, maar reizen naar de tropen worden afgeraden. Maar, check dit nogmaals erg goed! O.a. je verloskundige, reisagent of dokter kunnen je hierbij helpen!

Babymoon is genieten

Ondanks dat er wat voorzichtigheid geboden is in het uitkiezen van de perfecte bestemming, geniet er vooral van! Wanneer jij tot rust komt groeit je kleine nog harder. Daarnaast is het de laatste keer dat jullie samen weggaan dus geniet daarvan!