Menu Sluiten

Weekendje Ljubljana – Tips!

Ljubljlwat?!

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. De kans is aanwezig dat je er nog nooit van gehoord had. Laat staan over een weekendje Ljubljana na denkt. Ik had er in ieder geval nog nooit van gehoord. Tot mijn zusje een paar jaar geleden langs deze stad kwam tijdens een reis. Vorig jaar een vriend. Nog een vriend. En een collega. Ze waren allemaal ontzettend enthousiast over Ljubljana. En dat bleek terecht.

In eerste instantie is dit niet de stad waar je aan denk voor een leuke stedentrip. Je denkt al snel eerder aan Parijs, Barcelona of Berlijn. Maar, wij wilde eens een keertje wat anders. En na de goede verhalen werd het Ljubljana.

Een stad die veel wegheeft van zuid Duitse/Oostenrijkse steden, met prachtige oude gebouwen en een hele relaxte sfeer. De stad wordt de laatste paar jaar steeds populairder. Zeker nu Transavia er een aantal keer per week naar toe vliegt. Wij vertrokken donderdag (om 6.30) en vlogen zondag terug (om 9.05). Vroege vertrektijden, maar zo heb je de hele donderdag nog wat aan de dag. Vliegtickets kan je hier boeken.

Aankomst op de luchthaven van Ljubljana

Wanneer je aankomt op de luchthaven, moet je uiteraard, nog naar je hotel toe. Na 15 min gezocht te hebben naar de bus (die konden we dus niet vinden), besloten we maar een shuttle taxi te nemen. Heel eerlijk gezegd, ik ben blij dat we die bus niet konden vinden. Voor 10 euro werden we midden in het centrum, nabij ons hotel, afgezet. Voor het hotel kan niet, omdat de binnenstad auto vrij is (ideaal)!

Hotel Emonec

Tijdens ons weekendje Ljubljana verbleven we in Hotel Emonec. Een hotel dat middenin het centrum ligt. Het hotel is wat oubollig, kamers zijn niet super ruim maar schoon en erg netjes, bedden slapen perfect en de badkamer is nieuw en goed. De locatie is echt perfect. Daar hadden we het hotel dan ook op uitgekozen. De locatie van Hotel Emonec krijgt wat dat betreft ook, terecht, een dikke 9 op Booking.com. We hebben een prima verblijf gehad in het hotel.

Wil je ook in Hotel Emonec overnachten? Klik hier.

Leuke restaurantjes & barretjes in Ljubljana

Wanneer je het hotel uitloopt, sta je in het oude centrum met tal van leuke restaurantjes en barretjes in de buurt. Naast het hotel zit de beste patisserie van de stad, Zvedka. Het is echt een aanrader om hier een van de vele, overheerlijke gebakjes te eten met een kopje koffie.

Uberhaupt is het eten in Ljubljana harstikke goed. We hebben 3 avonden heerlijk gegeten. De restaurant die wij geprobeerd hebben zijn: Vander, TaBar & restaurant Robba. Alle 3 heerlijk, maar ook allemaal totaal verschillend

Vander

Vander is een wat sjieker restaurant waar heerlijke gerechten worden bereidt. Je kunt hier van alles eten; van heerlijke pasta tot locale gerechten.  Laat je door chique niet tegenhouden, want de prijzen zijn goed en het eten verrukkelijk.

Tabar

Bij TaBar kan je ‘tapas’ eten. Niet zoals je gewend bent in Spanje, maar op zn Sloveens. Heerlijke (kleinere) gerechten. Allemaal met een verhaal en lokale ingrediënten. Naast het heerlijke eten hebben ze hier een ontzettend uitgebreide oranje wijnen kaart. Laat je verrassen door deze heerlijke wijnen!

Robba

Hier kan je iets simpeler, maar verrukkelijk eten. Voor 11 euro heb je al een heerlijke maaltijd. De bediening is goed en doet alles. In principe kan je, volgens mij, overal lekker eten. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Naast heerlijk avondeten, hebben we ook een keer ontbeten bij Le Petit Café. Dit tentje staat ook in verschillende gidsen. En dat is niet voor niks. Het is ontzettend druk en vol, dus je moet geluk hebben met een tafeltje. Maar als je dan een tafel hebt, kan je hier heerlijk ontbijten. Althans, waarschijnlijk ook lekker lunchen, borrelen en/of avondeten, maar dat hebben wij niet gedaan. Na een heerlijk ontbijt kan je de stad goed verkennen.

Uitstapjes & Bezienswaardigheden

Ljubljana is klein, compact, maar prachtig. Zeker wanneer je goed weer hebt zitten de terrasjes vol en leeft de stad. Helaas hadden wij minder goed weer. Het was een beetje grijs en af en toe viel een spetter. Dit schijnt normaal te zijn in april.

Wat je voornamelijk in Ljubljana goed kan doen is de sfeer proeven. Maak een wandeling door de stad en je komt langs alle bezienswaardigheden (Dragon Bridge, Tromostovje, Kennisresultaat, Prešerenplein, Sint-Nicolaaskathedraal, Metelkova en franciscanerkerk). Zo heb je eigenlijk in 1 dag a 2 dagen de stad gezien. Daarnaast kan je heerlijk één van de vele terrasjes verkennen. De drankjes zijn prima te betalen. Maar, uiteraard is er nog meer te verkennen.

Zo kan je naar het kasteel in Ljubljana lopen. Deze ligt bovenop de berg en zie je van alle kanten vanuit Ljubljana. Vanaf hier heb je mooi uitzicht over de stad en proef je hoe het er vroeger aan toe ging.

Bled en of Bohinji

Na 2 dagen heb je de stad wel goed ontdekt. Dan is het ook leuk om een uitstapje te maken naar Bled of Bohinji, de meren die in de buurt liggen. Dit is een prachtige omgeving om er even tussenuit te gaan wanneer je de tijd hebt. Je kan hier met de auto of het openbaar vervoer komen. De bussen rijden ieder uur deze kant op vanaf het centraal station. De rit duurt tussen de 45min en 1.5 uur, afhankelijk van het type vervoer.

Ljubljana is een echte stedentrip aanrader voor iemand die iets anders dan anders wil. De sfeer van de stad is ontzettend goed, het hoeft niet duur te zijn en je kan hier heerlijk genieten. Kortom, gewoon een keertje doen!