Menu Sluiten

Treinreis door Italië

Een aantal jaar geleden wilde ik graag naar Italië op vakantie. Maar waar ga je naar toe in Italië? Het heeft zo ontzettend veel moois te bieden. Van het Gardamaar in het noorden, tot de mooie bloemenriviera in het zuiden. Van grote en luxe hotels in de steden tot charmante aglitourismo’s in de bergen van Toscane. Als eerste zette we op papier waar we naar toe wilden. En dat was een hoop en dat betekende: schrappen. Op de locaties waar we niet kwamen, kwamen we later nog wel een keer. Dit zorgde voor een route van Rome naar Florence, door naar de heuvels nabij Siena, om daarna nog een paar dagen te relaxen aan het strand op Elba. En dit allemaal met de trein; een treinreis door Italië.

De trein is een prima manier om het land te verkennen. Het is een comfortabele manier van vervoer. Maar, houdt wel rekening met de Italiaanse treintijden. In Nederland zijn we gewend dat treinen regelmatig rijden. In Italië kunnen ze 2x in de ochtend rijden en gerust weer ergens om drie uur. We moesten dus goed van te voren weten hoe laat de treinen vertrokken. Onze eerste stop: Rome!

Vliegen naar Rome

In de ochtend vlogen we naar Rome om onze treinreis door Italië te starten. Via Alitalia hebben we een, vond ik persoonlijk, goedkope vlucht op de kop getikt. Eenmaal aangekomen in Rome hebben we direct onze koffers in het hotel gezet hebben we direct de stad verkent. Ik hoef jullie niet te vertellen over het openluchtmuseum dat Rome is. Er is zoveel prachtigs te zien.

De bezienswaardigheden zijn niet allemaal op loopafstand. Het is aan te raden om een aantal dagen pas voor de metro te kopen. Naast dat het ontzettend warm is in de zomer in de stad (en kilometers lopen dus af te raden is), is het echt veel. Door de warmte dien je ook genoeg te drinken, en niet alleen de heerlijke Italiaanse wijn..

Wij verbleven in Yes Hotel. Een prima stadshotel, middenin het centrum van Rome en erg goed voor de betaalde prijs!

Het prachtige Florence ontdekken

Vanuit Rome hebben we de trein naar Florence gepakt. Dit ging niet geheel volgens plan. Door een noodlottig ongeval reed de trein van Rome naar Florence niet. Hierdoor moesten we om reizen. En zoals ik eerder zei; treinen rijden niet zo regelmatig als in Nederland. Maar, we zijn er gekomen!

Florence is minder bekent als stedentrip als Rome, Venetie of Milaan. Maar, ik vind het een prachtige stad. Het heeft een ontzettend gezellig plein, prachtige bezienswaardigheden en het mooie Uffizi. Ga hier zeker naar toe wanneer je fan bent van middeleeuwse steden, cultuur, Dan Brown – Inferno of Assasins Creed. Het is alsof de tijd niet heeft stil gestaan.

Wij verbleven in c-Hotels Club. Ook dit hotel lag middenin Florence en erg goed voor de betaalde prijs!

Door naar de Toscaanse heuvels & Sienna

Na twee prachtige steden gezien te hebben, vervolgde we onze treinreis door Italië. De volgende stop waren de heuvels van Toscane, in combinatie met Siena. In de heuvels van Toscane kom je helemaal tot rust. In de geweldige aglitourismo waar we verbleven, hebben we heerlijk een boek gelezen, genoten van het uitzicht en de rust.

Voor wat vertier vertrokken we vaak aan het einde van de dag naar Siena. Het is niet groot, maar ook mooi en middeleeuws. Twee keer per jaar wordt in Siena een paardenrace gehouden, de Palio. Het is een ‘strijd’ tussen alle wijken van Siena. De race wordt gehouden op de Piazza del Campo, het centrale plein van Siena. Hier vind je leuke barretjes, cafeetjes en eetgelegenheden én voor een beetje cultuur ben je hier ook aan het juiste adres. Zo hebben we een bezoek gebracht aan de dom & het statige gebouw dat gevestigd is op het plein.

Wij verbleven in L’Aia Country Holidays. Deze aglitourismo lag in de prachtige heuvels van Toscane. Erg mooi en een heerlijk zwembad met mooi uitzicht. Siena ligt op ongeveer 10 minuten rijden.

Ontspannen op Elba

Na 3 indrukwekkende steden te hebben gezien, was het tijd voor wat ontspanning. De eilanden Sicilie en Sardinie kennen we allemaal, maar hebben jullie wel eens van Elba gehoord? Nee? Ik hiervoor ook niet. Op dit eiland heeft Napoleon zijn verbannenschap doorgebracht. En voor ons was dit de eindbestemming van onze treinreis door Italië.

Met de trein vertrokken we vanaf Siena naar Piombino. Vanaf Piombino vertrok onze boot naar Portoferraio, Elba. Op Elba vieren veel Italianen zelf ook vakantie, heerlijk. Dit betekende dus ook dat er weinig Nederlanders op het eiland te zien waren.

Volgens mij heeft Elba een mooie natuur. Maar heel eerlijk, we hebben 3 dagen genoten van de zon, zee en (kiezel)strand. Heerlijk! Een prachtige afsluiten van een heerlijke reis

Op Elba verbleven we overigens in Marina Garden Hotel, op loopafstand van het strand en boulevard. Een prima hotel om een paar dagen te verblijven op Elba.

Geïnspireerd geraakt door bovenstaande reis maar weet je zelf niet zo goed hoe je dit het beste kan regelen? Neem contact met ons op en we helpen je vrijblijvend en voor niks! >>